Voittavassa joukkueessa ei ole matkustajia!

Viime aikoina olen koittanut pääni puhki pohtia, kuinka ilmastonmuutoskatastrofin voisi ratkaista. Löytyykö ratkaisu ainoastaan poliittisista pöydistä? Onko yksittäisen kansalaisen teoilla mitään vaikutusta? Onko kaukaiset pohjolalaiset lihattomat lokakuut ym. yhtä tyhjän kanssa? Mikä vaikutus on kansallisen tason päätöksenteolla? Voiko biopolttoaineita tukea? Pitäisikö kaikki säästöt siirtää Helsingin pörssistä hiilipörssiin? Miten on ydinvoiman laita? Entä metsät ja niiden käytön lisääminen?

Netin keskustelupalstoilla älykkäätkin keskustelijat viittaavat usein numeroon 1 ‰, joka on Suomen yhteenlaskettu osuus maailman kokonaispäästöistä. Vaikka mittareita ja numeroita on monia (esim. per kypärä vs muut maat), saa kyseinen numero omat toimet ja ponnistelut tuntumaan kärpäsen jätökseltä, mutta tilanne ei onneksi ole niin musta — tai ruskea. Ilmastonmuutos on kompleksinen ongelma, johon ei ole yhtä ainoata ratkaisua.

Koripallossa puhutaan flowsta (mm. Henrik Dettmann) ja jääkiekossa momentumista (mm. Juhani Tamminen). Joka ikinen teko, joka ikinen tekoihin rohkaisu ja joka ikinen esimerkin näyttäminen saa aikaan momentuma, jonka avulla voimme voittaa tämän historian tärkeimmän ottelun.

Sain kunnian istua iltaa maailman suurimman jääkiekkolegendan Vjatšeslav Fetisovin kanssa Sport and Climate Change Summit -matkani yhteydessä. Fetisov rakentaa momentumia keräämällä tunnettuja pelaajia Pohjoisnavalla pelattavaan “Viimeiseen otteluun“. “Voittavassa jääkiekkojoukkueessa ei ole matkustajia ja täsmälleen sama tilanne on ilmastonmuutoksen kanssa”, Fetisov painotti viinilasin äärellä. Havahduin. Yksittäisen runkosarjavierasottelun yksittäisen vaihdon yksittäinen kaksinkamppailu saattaa tuntua mitättömältä toimelta Stanley Cupia tavoiteltaessa, mutta silläkin saadaan aikaan momentumia!

Save Pond Hockeyn tärkein tavoite on vaikuttaa tähän maapallomme yhteiseen momentumiin!
Tervetuloa messiin, kaikki!

Svante Suominen
Save Pond Hockey ry
Co-founder, President